JÓÍZŰ SZTORIK - BUZÁSNÉ KATA ÉS A NYÚLI TÜZES CHILI

JÓÍZŰ SZTORIK - BUZÁSNÉ KATA ÉS A NYÚLI TÜZES CHILI

Nem árulnak zsákbamacskát: a Nyúli Tüzes Chilinek már a nevében is benne van, hogy itt bizony nagyon erős paprikával van dolgunk. Buzásné Kata könnyfakasztóan csípős történetet mesél.

- A CSÍPŐS ELÉG MEGOSZTÓ ÍZNEK SZÁMÍT: EGYESEK RAJONGANAK ÉRTE, MÁSOK PEDIG MESSZIRŐL ELKERÜLIK. MIÉRT DÖNTÖTTÉL ÚGY, HOGY CHILIVEL FOGSZ FOGLALKOZNI?

- Debrecenben nőttem fel belvárosi lányként – de a szívem mindig vágyakozott a mezőgazdaság, a föld után. Nem gondoltam, hogy végül ez lesz az utam, szinte véletlen folytán lett belőlem termelő.
A férjem egy munkahelyi baleset miatt sokáig nem tudott dolgozni, táppénzt is alig kapott, én pedig otthon voltam a három gyerekünkkel. Feléltük a tartalékainkat, úgyhogy muszáj volt valamilyen munkát találnom, hogy meg tudjunk élni. Egy barátnőm szólt, hogy menjek ki a gazdaságba, biztosan talál nekem valami feladatot. Első nap barackot szedtem, második nap már piacra küldtek. Olyan jól sikerült, hogy a próbanap után mindig én mehettem a piacra árusként.

Mivel a gyerekek még kicsik voltak (a legkisebb 2,5 éves), nagyon le voltunk terhelve a férjemmel. Kitaláltam, hogy inkább csak hétvégén járok piacra, és saját termékeket fogok árulni. Feltűnt, hogy gyakran keresnek a vásárlók csípős dolgokat, de nem mindig tudtam őket kiszolgálni.

2016-ban a férjem Olaszországban találkozott egy vásáron valakivel, aki különleges paprikákat termesztett. Hazajött, és azt mondta, hozott nekem csípős paprikát, csináljak vele valamit. Ekkor még semmit nem tudtam a chiliről. Kérdezősködtem, beléptem különböző csoportokba, elkezdtem felfedezni. "Második generációs" chilisnek vallom magam, mert a nagy úttörők már jóval előttem jártak, csak én nem tudtam róluk. A mi kis üzleteinkben és piacunkon nem lehetett chilit kapni.

Az első főzéskor fulladoztam és patakokban folyt a könnyem a paprika erejétől, de így is beleszerettem. Vicces, meghökkentő, imádják az emberek és már mi sem tudjuk elképzelni csípős íz nélkül az életünket. A környéken csak Chilis Katának és Tibinek hívnak minket.

- A "NYÚLI TÜZES CHILI" TERMÉKNÉV BIZTOSAN ARRA UTAL, HOGY NAGYON ERŐS PAPRIKÁKKAL FOGLALKOZTOK.

- Igen, a világ legcsípősebb paprikáit termesztjük. A településünk nevével – Nyúl, Győr-Moson-Sopron megyében – pedig játszottunk egy kicsit: egy nyulat csempésztünk a címkék grafikájába.

-  AHOGY A BEMUTATKOZÁSOTOKBAN ÍRJÁTOK, EGY KIS KÖZSÉGBŐL NAGY AKARATTAL, SOK TANULÁSSAL MAGYARORSZÁG CHILITERMELŐINEK ÉLVONALÁBA JUTOTTATOK. SŐT, MÉG VILÁGVERSENYEKRE IS! 

- Először a Solymári Chilifesztiválon ért el helyezést egy termékünk. A "Vérnyúl" fantázianevű feketeribizli-körte csípős szószunk a HunHot2018 versenyén a gyümölcsös chiliszósz kategória 2. helyezettje lett. Ezután többször is szerepeltünk amerikai versenyeken, a legnagyobb elismerést máig a Zestfest Fiery Food Challenge jelenti, ahol a világ legnagyobb termelői versengenek egymással. A "Rabbit Fire" szószunk az ultra hot kategória 3. helyén végzett. Mi voltunk az első magyar vállalkozás, aki nevezte a termékét, de inkább csak kíváncsiságból. Nem gondoltuk, hogy komoly esélyünk lenne bármilyen díjra.

- MILYEN VISSZAJELZÉSEKET KAPTOK A VÁSÁRLÓKTÓL? VAJON MIÉRT SZERETIK AZ EXTRÉM CSÍPŐS ÍZT?

- Sok olyan vevővel találkoztunk, akik szinte a reggeli kávéjukat is csípősen isszák, annyira vágynak az erős ízre. Örülnek, hogy nálunk végre igazán csípőset találnak és élvezik, hogy kilógnak a sorból azzal, hogy ezt is meg tudják enni. De a lángolóan erős szószokon kívül a gyümölcsös, a medvehagymás termékek is nagyon népszerűek, és szeretik például a mustárunkat is. Aki egyszer odajön hozzánk, kóstol, kérdezősködik rólunk, és magáról is mesél. Beszélgetünk, baráti kapcsolatban vagyunk a vásárlókkal. Hihetetlenül erős kapocs köztünk, hogy mi elkészítünk valamit, amit ők örömmel fogyasztanak.

- MIK A TOVÁBBI TERVEID/TERVEITEK EZEN A SZÉPEN ÉPÜLŐ ÚTON?

- Az a legfontosabb, hogy szinten tartsuk azt magas minőséget, ahogyan most dolgozunk – még akkor is, ha folyamatosan növelünk a mennyiségen. Újítást a gyümölcsök terén tervezek. 27 féle fügém van, próbálom minél jobban megismerni, hogy melyiket hogyan lehet feldolgozni. Berkenyével fogok még foglalkozni, ami kevésbé ismert, de nagyon egészséges gyümölcs.

A termékeken keresztül a főzést is szeretném minél szélesebb körben népszerűsíteni. Fontos, hogy szeressük magunkat annyira, hogy elhiggyük, képesek vagyunk finomságokat készíteni. Nem ördöngösség, érdemes nyitottan és bátran belevágni.


Az interjút készítette: Czecz Fruzsina

Fotók: Buzásné Kata

Vissza

Tájékoztatók




A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Kövesd a közösségi oldalakat is! 

Gasztropszichológia Czecz Fruzsinával
Kattints a képre, és irány a Gasztropszichológia Instagram oldala! >>
Gasztropszichológia Czecz Fruzsinával
Kattints a képre, és irány a Gasztropszichológia Facebook oldala! >>