JÓÍZŰ SZTORIK - MONA KONYHÁJA: ÉLET AZ ÉTELALLERGIÁVAL

JÓÍZŰ SZTORIK - MONA KONYHÁJA: ÉLET AZ ÉTELALLERGIÁVAL

Az írásaiból árad a lendület, a kreativitás és a segítő szándék. A fényképeken folyton mosolyog – a legszélesebben akkor, amikor a gyerekei ölelik körbe. "Mentes" receptjeit százezrek olvassák, újságok, tévéműsorok, rendezvények kérik fel szereplésre. A sikerhez viszont göröngyös, hulámvölgyekkel tagolt út vezetett. Kiss Mona gasztroblogger meséli el a történetét.

- A HONLAPODON EZ A JELMONDAT SZEREPEL: VAN ÉLET AZ ÉTELALLERGIÁVAL. RÓLAD MIKOR DERÜLT KI, HOGY VALAMIRE ÉRZÉKENY VAGY?

- 19 éves koromban kezdtem el diétázni. Minden reggel hánytam, a bátyám attól félt, hogy anorexiás vagyok, pedig más volt a gond. Mikor a fájdalmaim már olyan erősek voltak, hogy a földön feküdtem, és meg sem bírtam mozdulni, anyukám gyorsan kért egy vizsgálatai időpontot. Kiderült: nyombélfekélyem van. Az orvosok diétát írtak elő, kerülnöm kellett például a szénsavas italokat, fűszeres ételeket, a kávét. Egy idő után ki tudtam tapasztalni, hogy mi hogyan hat rám, ez mindenkinél egyéni. A szénsavas italoktól nem lettem rosszul, a savanyúságokat viszont nem tudtam megenni.

27-28 éves korom körül újra hasonló panaszaim lettek. Már szinte hazajártam a gasztroenterológiára, felkerestem az orvosomat, aki a gyomortükrözésen alig hitte el, hogy nem reggeliztem. Látszott, hogy nem dolgoztam fel az előző napi uzsonnát, ami emésztési problémát jelzett. Ekkor tértem át az időszakos böjtre, csak délután 4-5 óráig eszem.

Néhány évvel később cukorbeteg lettem, majd cöliákia diagnózist is kaptam – ez teljesen véletlenül derült ki egy vizsgálaton. Ehhez jött hozzá szép lassan a tej, a mogyoró, a szója és a hisztamin érzékenység, majd a pajzsmirigy alulműködés és még egy epekő is.

- EBBŐL MÉG EGYVALAMI IS KOMOLY ÉLETMÓDVÁLTÁST IGÉNYEL, NEMHOGY EZ A "GYŰJTEMÉNY". MI MARADT, AMIT EHETSZ?

- Valóban nem volt egyszerű, mikor jöttek az újabb és újabb problémák… Az egyébként is hosszú listához évente adódott hozzá valami, és az is aggasztó volt, hogy folyamatosan fogytam. Előfordult, hogy csak 44-45 kilót nyomott a mérleg alattam. Szerencsére mostmár úgy tűnik, egyensúlyba került a szervezetem.

Rizst, burgonyát, hajdinát, kölest, zöldségféléket, néhány gyümölcsöt és tejhelyettesítőket fogyasztok: növényi tejet, tejszínt, sajtot. Húst nem eszem, mert nem esik jól. Így tértem át a vegán életmódra, már semmilyen állati eredetű dolgot nem fogyasztok, azt tapasztaltam, hogy a szervezetem így érzi jól magát. Ez nem túl sok alapanyag, de nem gond, mert az ételekhez a legfontosabb hozzávaló a fantáziám.


- HOGYAN SZÜLETNEK A RECEPTJEID?

- Figyelek arra, hogy éppen mit kívánok, és addig-addig kísérletezem, amíg el nem jutok a kedvenc ételeimhez, "mentes" kivitelben. Szeretek feleleveníteni régi ízeket is, megpróbálom például gyerekkorom kedvenceit visszacsempészni, csak növényi alapanyagokból. Ha pedig éppen nincs új ötletem, beírok valamit a keresőbe az interneten, például azt, hogy "gyors nyári sütemény". A recepteket el sem olvasom – fölösleges, úgysem készíthetem el –, de elég ránézni a képekre, és rögtön eszembe jut valami. Már ráállt a szemem és a gondolkodásom arra, hogy mit mivel tudok helyettesíteni, miket lehet jól kombinálni.

- ÚGY LÁTOM, A SIKERED TITKA A HITELESSÉGEDBEN REJLIK. PÉLDAÉRTÁKŰ, HOGY ENNYI FÁJDALOM, VIZSGÁLAT ÉS DIAGNÓZIS UTÁN IS JÓKEDVŰEN, ERŐSEN ÉLED A NAPJAIDAT.

-Többször hallottam már, hogy ó, nekem könnyű, nekem milyen jó! Persze, mert mindig azt látják, hogy mosolygok. Pedig ugyanúgy, mint másnak nekem is voltak-vannak problémáim, de azt gondolom, hogy az életemnek ez a része a magánügyem. A gyerekeimet viszont ismeri a közönség, mert ők is tejallergiásak, és előfordul, hogy szerepelnek a posztjaimban. 

A hitelességet nagyon fontosnak tartom. Az életmódommal a gyakorlati oldalt mutatom meg, de úgy éreztem, szükségem van elméleti tudásra, ezért elvégeztem  táplálkozási tanácsadó képzést is.

- BIZTOSAN SOKAN KÉRNEK TANÁCSOT TŐLED. MIVEL SZOKTAK MEGKERESNI?

- Sokan akkor fordulnak hozzám, amikor frissen diagnosztizáltak náluk valamilyen ételallergiát. Nem tudják, hogyan induljanak el, hogyan kell bevezetni egy új életformát. A receptjeim a legkeresettebbek, az élesztőmentes ételeket keresik a legtöbben. Már több könyvem jelent meg és a közösségi oldalakon, újságokban, műsorokban is rendszeresen megmutatok egyet-egyet.

Szülőktől is sok kérdést kapok, akiknek a gyerekei, az enyémekhez hasonlóan valamilyen táplálékallergiával élnek. Orvosok elérhetőségét kérik, és praktikus tanácsokat szeretnének kapni a családi étkezésekhez.

- MIK A TOVÁBBI TERVEID?

- Eddig sem terveztem hosszan előre, és ez a későbbieken is így lesz. Én csodálkoztam el a legjobban, mikor az első felkéréseket kaptam, vagy amikor felismertek és gratuláltak a munkámhoz. Szeretnék továbbra is minél több embernek segíteni és megmutatni, hogy komoly ételallergiákkal is lehet teljes életet élni. "Csak" ennyi a célom.


Az interjút készítette: Czecz Fruzsina

Fotók: Kiss Mona

Vissza

Tájékoztatók




A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Kövesd a közösségi oldalakat is! 

Gasztropszichológia Czecz Fruzsinával
Kattints a képre, és irány a Gasztropszichológia Instagram oldala! >>
Gasztropszichológia Czecz Fruzsinával
Kattints a képre, és irány a Gasztropszichológia Facebook oldala! >>