MIT EGYEK, HOGYAN EGYEK, HA BOLDOG AKAROK LENNI?
A tudomány jelenlegi állása szerint a helyes étrend megválasztásakor az alábbi, egyszerűen betartható szempontokat érdemes figyelembe venni:
- Együnk ételt! Kerüljük az iparilag feldolgozott élelmiszereket, válasszunk minél több természetes alapanyagot, és fogyasszuk nyersen, illetve főzve is.
- Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt! A szakirodalom alapján a sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, magvakat tartalmazó étrenddel tehetünk a legtöbbet lelki egészségünkért.
- Főzzünk otthon minél többet és többfélét! A főzés teljes figyelmet igénylő, az érzékszervek mindegyikét ingerlő folyamat, jellemzően stresszcsökkentő tevékenység. Ráadásul így minőségi alapanyagokat fogyasztunk, szemben azzal, mint ha készételt vennénk.
- Együnk színesen! Szó szerint: minél többféle színű zöldséget fogyasztunk (lilakáposzta, piros paradicsom, sárga kukorica, zöld spenót, rózsaszín retek, vörös cékla), annál többféle antioxidánst viszünk be a szervezetünkbe.
- Együnk több halat! A halhús jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak és ásványi anyagoknak.
- Együnk fermentált ételt! A fermentált ételek (savanyított káposzta, joghurt, kovászos kenyér) B12-vitamin- és probiotikumforrások.
Érdekel a lista folytatása? >> ITT találod.
Szerző: Vida Katalin, tanácsadó szakpszichológus, a Babaramegy blog szerzője
Fotó: Unsplash