TERNÁK ZSUZSA ÉS A LILI`S TRUCK

TERNÁK ZSUZSA ÉS A LILI`S TRUCK

Aki "mindenevő", annak nem okoz gondot elmenni egy rendezvényre, fesztiválra, mert ha megéhezik, talál valami harapnivalót. A lisztérzékenyek viszont jó nagy pakkal kelnek útra, mert teljes biztonsággal csak az otthon készített ételt tudják fogyasztani. Ennek feloldására született meg a Lili’s Truck, a 100%-ban gluténmentes ételeket kínáló food truck. De ki az a Lili? Ternák Zsuzsanna mesél róla, és a sóvárgástól szomorú szemeiről

MI ADTA AZ INSPIRÁCIÓT AHHOZ, HOGY GLUTÉNMENTES FOOD TRUCK-OT NYISS?

- A nagyobbik lányomról, Liliről 3 évesen kiderült, hogy cöliákiás. Szerencsénk volt, mert egy fantasztikus gasztroenteorológushoz kerültünk, és hamar megtalálta, mi a gond. Autoimmun betegség. Lili hiperérzékeny a gluténra, a keresztszennyeződést sem tűri a szervezete, azonnal rosszul lesz.

Mikor óvodába került, vittem magammal az "itinert", hogy mit ehet, mit nem, mire kell különösen figyelni. Nehéz volt megélni, hogy úgy tekintettek rám, túlfontoskodom a dolgot, pedig csak segíteni szerettem volna a pedagógusoknak, hogy jobban megértsék a helyzetet. A gyereket kiültették egy külön székre a karácsonyi mézeskalács sütéskor, mert ő más, mint a többiek, és nem érhet a tésztához.
Óvodát váltottunk, olyan csoportba kértem Lilit, ahol az óvónőnek már volt tapasztalata lisztérzékenységgel. A lányom lassacskán, de elkezdett nyitni a közösség felé, csökkent a szorongása. Az iskolában sajnos mindent elölről kezdtünk, megesett, hogy Lili egész nap hasfájással feküdt a teremben, de nem hívott fel a tanító, mert nem gondolta súlyosnak az állapotát.

Az ilyen és ehhez hasonló negatív élmények, majd egy viharos válás után, a magánéleti gödör legalján úgy döntöttem, megvalósítom a régi álmomat: egy food truck-ot, ahol minden lisztérzékeny talál magának valami finomságot.

- MIÉRT PONT FOOD TRUCK FORMÁBAN GONDOLKODTÁL?

- Nagyon szeretjük a koncerteket, rendezvényeket, az új párommal is a zene hozott minket össze. Az ilyen eseményeken a food truck-ok és a gyorsételek a jellemzőek, amik után Lili mindig csak vágyakozó szemmel néz. Ha megtervezünk egy programot, előtte hajnalban kelek, és az egész napi étkezést elkészítem Lilinek. Finom, finom, de azért nem hasonlítható egy frissen kisült palacsintához... Szerettem volna a lányom, és még sok-sok gluténérzékeny ember számára elérhetővé tenni a fesztiválételeket. A food truck-kal szinte minden hétvégén máshol parkolunk, feldobjuk vele a magyar nagyvárosok életét.

- EZEK SZERINT POZITÍV A FOGADTATÁSA A BÜFÉNEK.

- A rendezvényekre egyelőre elég nehéz bekerülnünk, mert sok szervező szerint nincs szükség gluténmentes kínálatra. Ahova viszont eljutunk, ott nagy örömmel és hálával fogadnak minket a vendégek. Sosem fogom elfelejteni például azt a 25 éves fiút, aki az EFOTT-on könnybe lábadt szemmel rendelt nálunk ebédet. Elmesélte, hogy évek óta jár ide, de eddig alig tudott valamit enni. Elhatározta, hogy a truck-unk mellé teszi a sátrát, és a fesztivál alatt a törzsvásárlónk lesz.

Azt tapasztaljuk, hogy ha kiírjuk a facebook oldalunkra, hogy éppen merre járunk, mozdul a térség. A debreceni kitelepülésünkkor Nyíregyházáról vagy Miskolcról is eljöttek, de ha Siófokon vagyunk, a Balaton északi partjáról is útra kelnek a kedvünkért. Ez nagyon megtisztelő, és erőt ad a folytatáshoz.

- MILYEN FINOMSÁGOKAT KÍNÁLTOK?

- Gyorsan elkészíthető, könnyen fogyasztható, tipikus street food ételeket. A hamburger, a tortilla tekercs és a palacsinta a legnépszerűbb.  Az ételeinket olyanokon teszteltük, akik nem gluténmentesen étkeznek, ezért nem ismerik azt az ízvilágot. Amikor ők azt mondták valamire, hogy finom, akkor voltunk elégedettek.
De nemcsak ételt kínálunk. A food truck-nál állva sokan elmesélik a saját történetüket, recepteket kérnek, vagy a
blogomon olvasottakat szeretnék bővebben megbeszélni. Néha közzéteszek személyes bejegyzéseket a hétköznapjainkból, például arról, hogy hogyan lehet megkönnyíteni a családi étkezéseket, vagy mi a teendő, ha a lisztérzékeny gyerek táborba megy.

- TE MIT CSINÁLSZ, HA A GLUTÉNÉRZÉKENY GYEREKED TÁBORBA MEGY? ÚGY KÉPZELEM, JÓ SOK ELŐKÉSZÜLETET IGÉNYEL EGY ILYEN PROGRAM. 

- Igen… Azzal kezdem, hogy felhívom az adott helyszínt, és röviden vázolom Lili speciális igényeit. Legutóbb egy panzióban megkérdezték, hogy "Mennyire lisztérzékeny a kislány? Nagyon durván?" Nagyon durván. Arra jutottunk, hogy tesznek Lili szobájába egy külön hűtőt és mikrót, ezek segítségével fog magának ételt készíteni. Például elkészítem előre a makaróni szószt, lefagyasztva elviszi, és majd megfőzi hozzá a tésztát. Néhány éve ezt még elképzelni sem tudtam volna, ma már nem érzem akadálynak. Úgy látom, ez a hozzáállás másoknak is segít. Látják rajtam és Lilin, hogy a lisztérzékenységgel együtt lehet élni, nem akkora probléma, mint amekkora sokknak elsőre hat.

- EMLÍTETTED, HOGY SOKAT BESZÉLGETTEK A VENDÉGEKKEL KISZOLGÁLÁS KÖZBEN. FELFEDEZTÉL VALAMILYEN KÖZÖS SZÁLAT A TÖRTÉNETEIKBEN?

- A gluténmentes étkezés nagy odafigyelést igényel, szerintem tudatossá és fegyelmezetté teszi azt, aki érzékeny. Úgy látom, bizalmatlanabbak is ezek az emberek, hiszen nagy a tét. Ha olyan ételt esznek, amit nem lenne szabad, több napos rosszullét várhat rájuk. Sokan elmesélték, hogy befolyásolja a társas kapcsolataikat az étkezés. Nagyobb figyelmet kapnak egy közösségben – ez egyeseknek tetszik, másoknak pedig inkább teher.

- LILI MIT SZÓL AZ ANYUKÁJA VÁLLALKOZÁSÁHOZ?

- Nagyon büszke rá, és izgatott miatta. Utólag állt bennem össze a kép, hogy valószínűleg azért hoztam létre a food truck-ot, hogy könnyebben meg tudjak küzdeni a helyzettel, és a lányomnak is segítsek elfogadni a betegséget. Bocsánat, Lili mindig kijavítja, ha valaki betegségnek hívja a cöliákiát. "Nem beteg vagyok, csak máshogy étkezem, és nem szenvedek benne" – mondja határozottan.
A vendégek már szinte követelik, hogy ő is minél többet legyen ott a kitelepüléseken, felnőttek és gyerekek is szeretnék megismerni. Élvezi a helyzetet, hogy végre nem valami hátrány miatt kerül középpontba. Most még csak 11 éves, de alig várja, hogy 16 legyen, és dolgozhasson a büfében...


Az interjút készítette: Czecz Fruzsina
Fotók: Ternák Zsuzsa

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések